Volume publicate în 2014

 

Adela Magdalena Ciobanu, Camelia Popa (Eds.), Hypoactive sexual desire disorder. Impact on partners and repercussions on family life, Lambert Academic Publishing, Germany, 2014.

Această carte reprezintă rezultatul muncii intense a unui colectiv de autori. Coordonatorii lucrării sunt: dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Univ. Dr. Al Obregia” București și lector universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și dr. Camelia Popa, șef al Laboratorului de psihologie socială și a personalității al Departamentului de Psihologie al Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu Motru”. Din echipa de autori fac parte, alături de coordonatori, medicii psihiatri Aurelia Surdu, Isabela Baciu, Eliza Rădoi, Oana Jugravu, Mara Popovici și Viorel Bobocea.

Dorința sexuală hipoactivă reprezintă o tulburare a zilelor noastre, dată fiind marea ei incidență în populația generală. Stresul, munca în exces, ritmul de viață trepidant ajung să ocupe prim-planul existenței oamenilor, astfel încât intimitatea este aproape ingnorată.

Activitatea sexuală împlinită, generatoare de satisfacții și securizantă, relațiile interumane calde și apropiate nu mai reprezintă condiții sine qua non ale calității vieții indivizilor decât în literatură. Sub imperiul unor activități urgente, intimitatea este împinsă treptat la periferia preocupărilor de zi cu zi. Există aproape tot timpul câte ceva mult mai importat de rezolvat, decât să-ți petreci puțin timp cu partenerul de viață. Activitățile casnice sau profesionale sunt considerate prioritare nu numai față de viața sexuală, ci și față alte activități de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Pe de altă parte, însingurarea oamenilor a devenit o caracteristică definitorie a marilor orașe. Femeile și bărbații moderni preferă să trăiască singuri, fără complicații sentimentale și fără responsabilități familiale. Ei adoptă astfel de soluții, deși se confruntă adeseori cu stări depresive și anxioase puternice, izvorâte din izolare și din negăsirea sensului adevărat al vieții. Astfel, multe dintre depresiile nevrotice contemporane (distincte față de depresiile endogene) ascund suferințe sexuale puternice.

Pe de altă parte, intimitatea este substituită tot mai mult prin satisfacții alimentare, vestimentare sau prin comoditatea oferită de lumea virtuală. Locul vieții sexuale în cadrul activităților recreative și de petrecere a timpului liber a fost minimalizat, satisfacția vieții a fost corelată cu alte activități generatoare de plăcere. Frecvent, sexualitatea a fost compensată prin muncă. Toate aceste mutații au afectat negativ însăși personalitățile indivizilor, orientate acum către atingerea succesului profesional și obținerea rapidă a bogăției materiale.

Exacerbarea tendinței individualiste de autonomie se răsfrânge însă și asupra cuplurilor. Singurătatea în doi a ajuns practic un mod de viață. Programele partenerilor nu coincid, responsabilitățile sunt strict împărțite, întâlnirile sub același acoperiș devin tot mai puține. Numeroase familii înregistrează dificultăți maritale consistente, uneori de nerezolvat, iar numărul divorțurilor este în creștere.

În acest context social nu este de mirare că din ce în ce mai mulți oameni suferă de dorință sexuală hipoactivă și de alte disfuncții sexuale. În ciuda neajunsurilor create de astfel de tulburări, numai o mică parte a celor suferinzi se adresează specialiștilor pentru a primi tratament. Marea majoritate a oamenilor preferă să ascundă astfel de probleme. Le consideră a fi rușinoase sau lipsite de importanță în economia vieții lor.

Ideea scrierii acestei cărți, „Hypoactive sexual desire disorder: impact on partners and repercussions on family life”, a pornit tocmai de la analiza contextului descris anterior.

Spre deosebire de alte lucrări pe tema disfuncțiilor sexuale feminine, această carte înfățișează modalități concrete de tratare a tulburărilor în cauză, utile specialiștilor implicați în sănătatea sexuală și reproductivă. Disfuncțiile sexuale stau de multe ori la baza infertilității cuplurilor, iar specialiștii care tratează cuplurile care nu pot avea copii trebuie să evalueze și calitatea relațiilor sexuale ale acestora.